GAP MEZOPOTAMYA TURU

Müsait Değil
Yetişkin3.950

1. Gün Planı

Şehir/Bölge:

GECE YOLCULUĞU TRABZON DİYARBAKIR

Siz değerli misafirlerimizle belirtilen noktalarda buluşma sağladıktan sonra çeşitli molalar vererek gece yolculuğu ardından ilk durak noktamız olan Diyarbakır’a ulaşım sağlıyoruz.

2. Gün Planı

Şehir/Bölge:

DİYARBAKIR-ON GÖZLÜ KÖPRÜ-ADIYAMAN NEMRUT DAĞI’NDA GÜN BATIMI –KRAL ANTİACHOS TÜMÜLÜSÜ-KARAKUŞ TÜMÜLÜSÜ-CENDERE KÖPRÜSÜ

 

Güneydoğu’nun en eski ve köklü kenti olan Diyarbakır’a ulaşınca ilk olarak ‘’Yaş otuz beş, yolun yarısı eder” şiiriyle tanıdığımız Diyarbakırlı Şair Cahit Sıtkı Tarancı Müze Evi‘ni ziyaret ediyoruz. Her mevsim için ayrı kullanım alanları yaratılan bu güzel evde bölge sivil mimarisinin ince örneklerini göreceksiniz. Müze ziyaretimizin ardından Anadolu’nun ilk, İslam Âlemi’nin 5. Harem-i Şerif’i olan Ulu Camii gezimizi gerçekleştiriyoruz. Yapım tarihi ve yaptıran uygarlığın bilinmediği, 9000 yıllık bir tarihe sahip olduğu bilinen Diyarbakır surlarının en eskisi olan Keçi Burcu ve Urfa Kapıyı panoramik görüyoruz. Ardından aracımızla Mardin Kapıda buluşup Diyarbakır’da Dicle nehri kıyısında bulunan, 2015 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan, tarımsal değerinin dışında, kültürel ve tarihi olarak da özgün bir yere sahip Hevsel Bahçelerini görüp fotoğraflıyoruz. Ardından Diyarbakır denilince akla ilk gelen yerlerden biri olan  On Gözlü Köprüye hareket ediyoruz. Hıdırellez zamanı yöre halkı dileklerini bir beze yazıp bu köprüden Dicle Nehri’ne atarlarmış. On Gözlü Köprüde kısa bir fotoğraf molası verdikten sonra aracımıza binerek Siverek istikameti ile Atatürk Baraj Gölü üzerine 2015’te yapılan, 610 metre uzunluğundaki Nissibi Köprüsü‘nü geçerek Adıyaman’a ulaşım sağlıyoruz. Dileyen misafirlerimiz ile Nemrut Dağı Gün Batımı turumuza(ekstra) katılım sağlayabilirler. Minibüslerimizle birlikte Kommagene Kralı Mithridatesannesi İsiaskız kardeşi Antiochis ve yeğeni Aka’nın mezarlarının olduğu Karakuş Tümülüs’ünü ve Roma İmparatoru Septimius Severus’un karısı ve oğulları adına yaptırdığı, Cendere Köprüsü’nü gördükten sonra yürüyüş yolumuzun başlangıcına ulaşıyoruz. Biraz zorlu yürüyüşümüzün bitiminde, Altar‘dan Gün Batımını izleyip Kral Antiochos’un Anıt Mezarı’nı, Antiochos’un, Zeus’un, Apollon’un ve Herkül’ün devasa heykellerini gördükten sonra dönüş yolculuğumuza başlıyoruz. Tekrar aracımızla buluştuktan sonra Adıyaman’daki otelimize varıyoruz.

3. Gün Planı

Şehir/Bölge:

HALFETİ-TEKNE TURU-RUMKALE-SAVAŞAN KÖYÜ- GAZİANTEP-ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ-ŞANLIURFA- BALIKLIGÖL ÇEVRESİ-SIRA GECESİ

 

Otelimizde alacağımız kahvaltı sonrasında otelimizden ayrılarak, 1992 yılında yapımı tamamlanan, dolgu hacmi bakımından dünyada 8. Sırada bulunan Atatürk Barajı’nı seyir terasından izleyip, sonra istikamet karagül diyarı olarak bilinen, Fırat nehri üzerinde kuzeyden güneye 4. baraj olan Birecik Barajı ile bir kısmı sular altında kalan Halfeti’deyiz. Burada Birecik Baraj Gölü üzerinde bir saat süren Tekne Turuna (ekstra) çıkıyoruz. Tekne turunda RumkaleTarihi Mağara Evleri ve sular altındaki yapıları görebileceğiniz Savaşan Köyünü gezdikten sonra tekrar Halfeti’ye varıyoruz. Vereceğimiz (ekstra) öğle yemeği molamızın ardından aracımıza binerek Gaziantep‘e ulaşım sağlıyoruz. Ardından gezimize Gaziantep‘teki ilk gezi noktamız Birecik Barajının suları altında kalan tarihi Zeugma Antik Kentinden çıkarılan mozaiklerin sergilendiği Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi olacak. Ardından aracımızla buluşup Kale-i Füsun ya da Kefen Kalesi olarak adlandırılan Gaziantep (Ayıntap) Kalesi’ni panoramik olarak görüp fotoğrafını çekip tarihi çarşılarda gezimize başlıyoruz. Tarihin içinde bakır sesleri ile teknolojiye direnen Bakırcılar Çarsısını, Almacı Pazarını, Zincirli Bedesteni görüyoruz. 17.yüzyılda Tekke Camii Külliye binası içinde kahve-kütüphane olarak kullanılan günümüzde Tahmis Kahvesi olarak anılan mekânda Sütlü Melengiç kahvelerimizi içip, kısa bir molamızın ardından alışveriş için verilen yeterli bir serbest zamanda Bakır, Baharat, Antep Fıstığı, Sedef Kakma alışverişi yapabilirsiniz. Gaziantep’e veda ettikten sonra istikamet peygamberler şehri Şanlıurfa olacak. Şanlıurfa denilince akla ilk gelen gezi yerlerinden birisi olan Balıklı Göl’e hareket ediyoruz. Balıklı GölŞanlıurfa şehir merkezinin güneybatısında yer alan ve İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında düştüğü yer olarak bilinmektedir. Kutsal balıkları ve çevrelerindeki tarihi eserler ile Şanlıurfa’nın en çok ziyaretçi çeken yerlerindendir. Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yerde oluşan Balık Göl (Halil-Ür Rahman) ve Nemrut’un kızı Zeliha’nın gözyaşlarından oluştuğu söylenen Aynzeliha Gölü’nü görüp rehberimizden bilgiler aldıktan sonra serbest zaman veriyoruz. Ardından Şanlıurfa’nın otantik çarşıları, Bakırcılar çarşısı, Bedesten, Sipahi pazarı, İsot pazarı ve Gümrük Hanı’nda Urfa’ya özgü ürünler alabilmeniz için alışveriş için serbest zaman veriyoruz. Serbest zamanın ardından otelimize doğru hareket ediyoruz. Dileyen misafirlerimiz bölge kültürünü tanıyabileceğimiz ekstra olarak düzenlenecek Sıra Gecesine katılabilirler.

4. Gün Planı

Şehir/Bölge:

ŞANLIURFA-GÖBEKLİTEPE-HARRAN-MARDİN-KASIMİYE MEDRESESİ-DAYRULZAFARAN MANASTIRI-ABBARALARMARDİN ULU CAMİ-ESKİ MARDİN EVLERİ

 

Oteldeki kahvaltımızın ardından  Şanlıurfa’da ilk durağımız “Yolların kesiştiği yer” anlamına gelen Harran olacaktır. Harran, Dünya üzerinde sadece 3 bölgede bulunan Konik Kubbeli Evleri ile koruma altına alınmıştır. İlk İslam üniversitesinin de bulunduğu 5000 yıllık geçmişe sahip olan Harran’da, Harran Üniversitesi(Ulu Cami)Harran HöyüğüKaleKervansaray ve Geleneksel Konik Harran Evlerini görüp bir tanesine misafir oluyoruz. Bu gezilerin ardından aracımıza geçerek Göbeklitepe’ye doğru hareket ediyoruz.   Şanlıurfa’nın Örencik Köyü yakınlarında bulunan Anadolu’nun ve Dünya’nın uygarlık tarihinin ilk tapınaklarına ev sahipliği yapan, Unesco Dünya Kültür Miras Listesindeki Göbeklitepe Höyüğü’ne varıyoruz. Keşfiyle birlikte sadece bölge tarihini değil insanlık tarihini değiştiren, tarihi 12 bin yıl önceye dayanan Göbeklitepe, geçtiğimiz yıllarda National Geographic dergisinin tüm dünyada “Dinin Doğduğu Yer” sloganıyla kapak yapılmıştır. Henüz çok az bir kısmı açılmış olan ve neolitik çağın Hac Merkezi kabul edilen Göbeklitepe hakkında rehberimizden tarihi bilgiler alarak gezimizi tamamladıktan sonra bölge halkının ‘’Medeniyetin Başkenti Anadolu’nun Taş Kenti’’ olarak adlandırdığı Mardin’e varış. Gece gerdanlık gündüz seyranlık olarak tanımlanan Dinlerin ve Dillerin buluştuğu, Süryani’sinden, Arap’ına birçok farklı kültür ve inanç birleşimi olan Mardin, taş işçiliği ve kentsel dokusu ile ziyaretçilerini büyülüyor. Kentsel sit alanı olan ve koruma altına alınan Eski Mardin’de gezimize öncelikle Kasımiye Medresesinden başlayacağız. Medresenin avlusunda bulunan küçük havuzu yapıya serinlik katmakla birlikte Selsebil adı verilen çeşmenin anlatımını rehberimizden dinlediğinizde bir kez daha büyüleneceksiniz. Öğle yemeğimizin ardından Ulu Cami’ye doğru yürüyüşümüze başlıyoruz. Dar ve taş sokaklarda çarşıların arasından yapacağımız yürüyüşümüz sonrasında Mardin’in en büyük Camisi olan Camii Kebir olarak geçen Ulu Camiyi bir şiir misali okunacak olan minaresinin anlatımını dinledikten sonra belediye temizlik işlerinin -eşekler- ile yapıldığı evlerin altından geçen Abbaraların altından geçerek yürüyüşümüze devam ediyoruz. Ardından otele hareket ediyoruz.

5. Gün Planı

Şehir/Bölge:

MARDİN- DAYRULZAFARAN MANASTIRI-MİDYAT- HASANKEYF -BATMAN -TRABZON

Oteldeki kahvaltımızın ardından otantik yapısıyla bizi karşılayan şehirde uzunca bir dönem dünyadaki tüm Süryanilerin merkezi sayılan Dayrulzafaran Manastırı gezimize başlıyoruz. Burada Kilise, Tıp Okulu, Sin Tapınağı, Vaftizhane, Mezar bölümlerini görerek Midyat’a doğru hareket ediyoruz. Turabdin bölgesinin kalbi olan Süryani cemaatinin en önemli yerleşmelerinden Midyat’ta kısa bir gezinti yapıyoruz. Süryani ustalarının yüzyılların birikimiyle ince ince işlediği Telkâri sanatının en iyi örneklerinden alabilirsiniz. Sizlerin Sıla Dizisi ile tanıdığınız Midyat evlerinin en güzel örneklerinin bulunduğu Midyat’ta verilen serbest zaman ardından tekrar aracımızla buluşup yolumuz bizi koca bir hüzne, yani Hasankeyf’e çıkaracak. Ilısu Barajı’nın suları altında kalması nedeniyle, yeni taşınan yerlerinde Zeynel Bey Türbesi’ni ve diğer tarihi eserleri göreceğiz. Vereceğimiz serbest vakitte dileyen misafirlerimiz ekstra olarak düzenleyeceğimiz Hasankeyf Tekne Turu (ekstra) etkinliğimize katılabilirler. Tekne turu sonrasında ise Batman üzerinden vereceğimiz (ekstra) öğle yemeği molamızın ardından aracımıza binerek bir başka RANA TRAVEL organizasyonunda buluşma üzere Trabzon’a doğru geri dönüş yoluna koyuluyoruz.

İletişim Bilgileri

0850 554 0661

0533 353 0261

Söğütlü Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. No:26/B, Trabzon, Turkey






    Diğer Turlarımız